Dr. Ana Podvršič: Iz socializma v periferni kapitalizem: Neoliberalizacija Slovenije

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete vabi na gostujoče predavanje dr. Ane Podvršič Iz socializma v periferni kapitalizem: Neoliberalizacija Slovenije, ki bo v petek, 19. 5. 2023, ob 9.40 v predavalnici 15.

Dr. Ana Podvršič preučuje procese neoliberalizacije in periferizacije Slovenije v zadnjih desetletjih. Njena relacijska analiza preučuje značilnosti odvisnega razvoja Slovenije v času Jugoslavije in po državni osamosvojitvi z vidika »domačih« družbenih razmerij moči in sestave vladajočega družbenega bloka na eni strani ter vzorcev gospodarskega razvoja na drugi. Pri tem ugotavlja, da je bilo poglabljanje odvisne integracije na evropske trge neposredno povezano s slabljenjem moči delavstva, manjšanjem vloge domačega kapitala v gospodarstvu ter vzpostavljanjem servilnega zavezništva vodilnih skupin s predstavniki tujega kapitala.

Dr. Ana Podvršič je univerzitetna diplomirana francistka in sociologinja kulture ter magistra razvojnih študij; leta 2018 je doktorirala iz sociologije in ekonomskih ved na Univerzi v Ljubljani in na Univerzi Sorbonne Paris 13 – Villetaneuse. Po zaključenem doktoratu je bila prejemnica štipendije Marie-Curie na Univerzi v Gradcu, kjer trenutno tudi predava.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan