Oddelek za psihologijo

Oddelek za psihologijo

Digitalna knjižnica Oddelka za psihologijo

Digitalna knjižnica 

V času, ko svetu vlada koronavirus, so mnoge založbe in ostali ponudniki akademske literature odprli dostop do svojih knjig, člankov, ipd.

Tukaj so zbrana obvestila o začasno odprtem dostopu do izbranih baz, zanimivih tudi za psihologe, ter povezave do obvestil, ki informirajo o širšem naboru odprtega dostopa.

Testni dostop do Reading List Collections založbe McGraw-Hill (do 30 6. 2020)

Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani je pridobila testni dostop do petih zbirk Reading List Collections založnika McGraw-Hill. Zbirke so namenjene iskanju in branju študijske literature. Vključujejo visokošolske učbenike in strokovne knjige v elektronski obliki s področij:

  • psihologije, psihoterapije in svetovanja,
  • zdravstvene nege,
  • socialnega dela,
  • vzgoje in izobraževanja ter
  • učenja, strokovnega pisanja in raziskovanja.

Prijavimo se z digitalno identiteto Univerze v Ljubljani. Testni dostop je omogočen do 30.6.2020.
Datum objave: 22. 4. 2020

Testni dostop do Academic Search Ultimate (do 16. 6. 2020)

Konzorcij COSEC je pridobil testni dostop do multidisciplinarne zbirke Academic Search Ultimate (ponudnik EBSCO).
Zbirka ponuja predvsem recenzirane revije s celotnimi besedili, vključno s številnimi revijami, indeksiranimi v glavnih indeksih citatov. Znanstvene revije, poljudne revije, periodične publikacije, poročila, knjige in videoposnetki so namenjeni strokovnjakom številnih disciplin – astronomije, antropologije, biomedicine, inženirstva, zdravstvenih ved, zakonodaje, literature, matematike, farmakologije, ženskih študij, zoologije in drugih področij.
Zbirka pokriva tudi velik obseg psihološke literature, zato priporočamo, da testni dostop dobro izkoristite.
Oddaljeni dostop je omogočen do 16. 6. 2020.
Neposredna povezava.
Datum objave: 20. 4. 2020

Testni dostop do dveh baz SAGE (do 7. 7. 2020)

Konzorcij COSEC je pridobil 90-dnevni testni dostop še do dveh e-virov založbe SAGE, zanimivih tudi za psihologijo (do baze SAGE Journals Online že imamo zagotovljen e-dostop):

  • SAGE Knowledge vsebuje segmente SAGE Books, SAGE Reference, SAGE Navigator, SAGE Video, SAGE Business Cases in CQ Press. Zbirka pokriva različna področja družboslovja in vključuje elektronske knjige, pregledna in referenčna dela ter video posnetke. Omogočeno je iskanje po več kot 10.000 enotah gradiva.
  • SAGE Research Methods Video vključuje video posnetke na temo raziskovalnega procesa. Za širše področje psihologije je na voljo je več kot 1150 posnetkov.

Digitalne vsebine so namenjene študiju in raziskovanju. Za lažje delo z e-viri so uporabnikom na voljo tudi vodiči: PDF, Help.
Oddaljeni dostop je omogočen do 7. 7. 2020.
Datum objave: 14. 4. 2020

Cambridge Core Textbooks založbe Cambridge University Press (do konca maja)

Cambridge University Press je tudi za Univerzo v Ljubljani odprl prosti dostop do vseh svojih učbenikov, dostopnih na spletni strani Cambridge Core. Oddaljeni dostop je omogočen do konca maja 2020. Prijavimo se tako kot na oddaljeni dostop do drugih baz. Kratka navodila za uporabo.

Elsevier/Science Direct odprl dostop do Freedom collection books in Cell Press Journals (do konca maja)

Elsevier je omogočil za 60 dni dostop do Freedom collection books in Cell Press Journals, ki so del zbirke Science Direct. Knjige bodo preko oddaljenega dostopa na voljo 60 dni za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic UL in CTK, ter vse člane NUK.
E-gradivo, zanimivo za psihologijo, je predvsem v menijih ‘Social sciences in humanities’ ter ‘Life sciences’.
Datum objave: 7. 4. 2020

Annual reviews (do konca aprila)

Odprt je tudi dostop do revij/zbornikov Annual reviews (najmanj do 30. 4. 2020). Med njimi so za psihologijo zanimivi:

Priporočamo, da ga izkoristite.

Dodatna obvestila o ponudbi odprtega dostopa do e-virov v času pandemije:

Slednji trije seznami so identični in se sproti dopolnjujejo, zato vas vljudno vabimo, da jih redno pregledujete.

Vse uporabnike naprošamo, da se v primeru težav z oddaljenim dostopom obrnete na knjižnico. Priporočamo, da pokličete na tel. št. 01 241 11 76. Kadar to ni možno, pošljite natančen opis težave s sliko zaslona (prt scr) na e-naslov ohk.psi1@ff.uni-lj.si.

Preden nas kontaktirate, preverite, ali vaše geslo deluje, tako da se poskusite prijaviti v Mojo knjižnico.

Celotna besedila člankov so na voljo od prve številke, t.j. od leta 1992 do vključno leta 2012.

V meniju “besedila” izberite “znanstveni članki”. V drsnem meniju poiščite Psihološka obzorja. V meniju “Leto izida” izberite ustrezno leto. Če želeno leto ni prikazano, kliknite na “Več”.

Zbirka je prosto dostopna, kar pomeni, da lahko dostopate brez kakršnih koli omejitev, brez gesel, kjerkoli in kadarkoli.

Članki od leta 2013 so na spletni strani elektronske izdaje Psiholoških obzorij.

e enotna vstopna točka do informacijskih virov UL (zastopane so vse znanosti, ki so pokrite na Univerzi v Ljubljani). Združevalni iskalnik omogoča iskanje po več informacijskih virih hkrati. Rezultate iskanj združi in prikaže v enoten seznam zadetkov. Vsebuje tudi povezave na celotna besedila člankov oz. knjig ter tako namesto vas preverja dostopnost bodisi elektronske bodisi tiskane verzije gradiva.

Na voljo imate:

Vstop >

mEga iskalnik NUK omogoča sočasno iskanje po celotnih besedilih elektronskih revij in knjig iz zbirk številnih ponudnikov (EBSCOHost, ScienceDirect, Web of Science, JSTOR, EMERALD, SAGE itn.), med drugim tudi dLiba in kataloga NUK.
Kdo ga lahko uporablja?

  • Vsi uporabniki, tudi nečlani NUK-a, lahko iščejo in prebirajo celotna besedila v prosto dostopnih virih, npr. dLib, ERIC, OAIster, arXiv, OPEN Library, …;
  • Vsi člani NUK-a lahko uporabljajo prosto dostopne vire in večino naročniških virov, za katere imajo NUK in drugi konzorciji ustrezne licence.
  • Študenti in zaposleni na Univerzi v Ljubljani, ki so člani NUK-a, lahko uporabljajo vse vire.

Vstop >

Vsi, ki ste zaključili študij psihologije katerekoli stopnje (dodiplomski, podiplomski, doktorski študij) na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, lahko z urejenim članstvom v knjižnici pridobite oddaljeni dostop do določenih baz, kjer to dovolijo licenčni pogoji. Prosimo, da nas na to, da ste alumni psihologije FF UL, med urejanjem članstva posebej opozorite. Ob vpisu prejmete vpisno številko in geslo, s katerima se preko spodnjih povezav ob izbiri ustanove (Filozofska fakulteta) prijavite v oddaljeni dostop.

Do baz lahko dostopate na dva načina:
- preko spodnjih povezav se prijavite v oddaljeni dostop in iščete gradivo v posameznih bazah ali
- v DiKUL-u ali mEga iskalniku NUK brskate in prebirate podatke o gradivu brez prijave, za dostop do polnega besedila pa se prijavite z oddaljenim dostopom, kjer potem v skladu z licenčnimi pogoji imate ali nimate možnosti ogleda.

Povezave za oddaljeni dostop do baz, zanimivih za psihologe:

Tukaj si lahko ogledate sezname virov po licenčnih omejitvah ter dostopate do preostalih baz, dostopnih za alumne in vse člane knjižnic Univerze v Ljubljani.

Sodelavke in sodelavci oddelka