Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu

V četrtek, 9. novembra 2023, vas ob 19.00 vabimo v Malo galerijo Banke Slovenije na otvoritev razstave Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu študentk umetnostne zgodovine UL Filozofske fakultete. Otvoritveni program se bo začel ob 18.00 s pogovorom ob izidu e-publikacije Razstave v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945; pogovor z avtoricama in urednikoma Hano Čeferin, Laro Mejač, Miho Valantom in Beti Žerovc moderira Vladimir Vidmar.

Na kratko o razstavi:
Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu je razstava o razstavah. Govori namreč o razstavnem programu, ki je v nekdanjem Jakopičevem paviljonu potekal med letoma 1919 in 1945. Paviljon, ki je stal ob vhodu v mestni park Tivoli, je od leta 1909 predstavljal osrednji prostor za razstavljanje sodobne likovne umetnosti in druge vizualne produkcije v Ljubljani. Do leta 1924 ga je vodil njegov ustanovitelj in lastnik Rihard Jakopič. Od slikarja ga je takrat odkupila ljubljanska mestna občina, ki je nato upravljanje paviljona predala Društvu Narodna galerija. Leta 1962 je bil paviljon zaradi premika trase železniške proge porušen.

Razstava spremlja izid elektronske publikacije Razstave v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945. Razstava pripoved, ujeto na straneh e-publikacije, razširja v prostor. Predstavljeni elementi poskušajo simulirati dve razstavi, ki sta se zgodili v paviljonu: XXVIII. umetnostna razstava slovenskih in hrvaških mlajših umetnikov (1923) ter Razstava umetnic Male ženske antante (1938). Uprizoritvi razstav vabita k refleksiji o nekdanjem razstavišču in raznolikih razstavljavcih ter njihovih delih, ki so v njem našli svoj prostor.

Več informacij o razstavi in e-publikaciji 


Avtorice projekta: Hana Čeferin, Jera Krečič, Neža Lukančič, Lara Mejač, Ana Obid
Urednika projekta: Miha Valant, Beti Žerovc
Kurator MGBS: Vladimir Vidmar
Grafično oblikovanje: Žan Kobal
Oblikovanje VR simulacije: Metod Kulčar
Produkcija: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, Svet za umetnost Univerze v Ljubljani, Mala galerija Banke Slovenije
Zahvala: Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija

Kontakt: Vladimir Vidmar, kurator MGBS: 031 427 602

www.igorzabel.org

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan