Etnološki tabor treh dolin 2022

Foto: Sarah Brumen

Foto: Sarah Brumen

Med 16. in 22. septembrom 2022 so na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete izvedli Etnološki tabor treh dolin, ki je že tretjič zapovrstjo potekal na Solčavskem. V letošnjem letu so se osredotočali na planine, ki so jih s pomočjo mentorjev (Maša Zajc (ZVKDS OE Celje), Saša Roškar (ZVKDS OE Kranj), Elizabeta Vršnik, doc. dr. Peter Mikša (FF UL, Oddelek za zgodovino), doc. dr. Boštjan Kravanja (FF UL, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo) osvetlili iz perspektive varovanja dediščine, kmetijstva in turizma.

Tabor so otvorili s prigonom ovac iz Knezove planine na Strelovcu in s sodelovanjem pri striženju ovac na domačiji Knez. V nadaljnjih dneh so se študentke in študenti v sklopu krovne tematike usmerili v specifična raziskovalna področja ter se posvetili planinskemu pašništvu, gorništvu, turizmu, solčavski kulinariki ter divjadi in zverem v odnosu do rejnih živali.

Po analizi gradiva sledi priprava strokovne publikacije, v kateri bodo izsledke predstavili tudi širši javnosti.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)