Obisk portugalskega predsednika in srečanje s študenti in študentkami Filozofske fakultete

Študentke in študenti portugalščine so predsednika s svojim znanjem jezika tako navdušili, da je na koncu z njimi naredil še selfie.

Študentke in študenti portugalščine so predsednika s svojim znanjem jezika tako navdušili, da je na koncu z njimi naredil še selfie.

Danes je Univerzo v Ljubljani obiskal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in se srečal s študentkam in študenti Filozofske fakultete, ki obiskujejo lektorat portugalščine. Filozofska fakulteta sicer že 35 let svojim študentkam in študentom ponuja učenje portugalskega jezika, Univerza v Ljubljani pa je že potrdila tudi vpeljavo študijskega programa Portugalski jezik in literatura, ki naj bi bil prvič razpisan v naslednjem študijskem letu.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je izpostavil, da med ljubljansko univerzo in portugalskimi univerzami, predvsem Univerzo v Lizboni, obstaja dobro sodelovanje na raziskovalnem področju, čeprav je glavnina teh projekt s področja naravoslovja in tehnike. Vzpostavljena je tudi dobra praksa Erasmus izmenjav. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je izpostavila željo, da državi ponovno vzpostavita dogovor za bilateralne projekte, saj na obeh straneh spet obstaja pripravljenost za tovrstno sodelovanje, ki je bilo prekinjeno zaradi ekonomske krize. Dekan Filozofske fakultete prof. dr. Roman Kuhar se je zahvalil za podporo, ki jo portugalska stran nudi za izvajanje lektorata portugalščine na Filozofski fakulteti in izrazil zadovoljstvo, da je vpeljava študijskega programa v sklepni fazi.

Predsednik Portugalske, ki je na uradnem obisku v Sloveniji, se je zahvalil za to, da vzpostavljamo vez med slovensko in portugalsko kulturo, izrazil veselje, da bodo študentke in študenti Filozofske fakultete v prihodnje lahko študirali portugalščino in portugalsko literaturo, še posebej pa se je zahvalil obema lektoricama portugalščine, doc. dr. Blažki Müller in lekt. dr. Mojci Medvedšek, ki že vrsto let odlično opravljata svoje delo.

Študentke in študenti portugalščine so predsednika s svojim znanjem jezika tako navdušili, da je na koncu z njimi naredil še selfie.

Zadnje novice

Podelitev nagrad Lirikonov zlát 2024 za vrhunske prevode

Špela Sevšek Šramel in Miha Kragelj z nagrado (foto: Jelka Kragelj)

Monografija: V iskanju Buddhe

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete znova pridobil članstvo v mreži EMT

Mreža EMT (European Master's in Translation) v evropskem prostoru združuje magistrske programe iz prevajanja, ki dosegajo najvišje mednarodne kriterije kakovosti izobraževanja prevajalcev in prevajalk.