Okrogla miza: Obnovljivi viri energije v Sloveniji – prostorski vidiki prehoda na OVE

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Zbornica za arhitekturo in prostor, Mreža za prostor v sodelovanju s Filozofsko fakulteto, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, Fakulteto za arhitekturo in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani vabijo na okroglo mizo Obnovljivi viri energije v Sloveniji – prostorski vidiki prehoda na OVE, ki bo v torek, 13. decembra 2022, ob 14. uri (Svečana dvorana Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Jamova cesta 2, Ljubljana).

Slovenija se angažirano podaja v proces prehoda na obnovljive vire energije. Stroka s področja urejanja prostora želi ob tem odgovorne opozoriti, da moramo zaradi sprememb, ki jih bo prehod neizogibno povzročil v prostoru in okolju, problem nasloviti strateško in celovito ter odpreti javno razpravo o različnih vidikih prehoda in zagotavljanja okoljsko sprejemljivejših virov energije v državi.

Stroka je zadržano sprejela osnutek Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in pozvala k razmisleku. Na okrogli mizi želimo nasloviti, kako bodo OVE spremenili naravno okolje, kmetijsko in kulturno krajino ter urbani prostor in opozoriti na priložnosti, ki jih prinaša interdisciplinaren in vključujoč pristop k umeščanju v prostor za to, da Slovenija z investicijami v OVE zažene in obvlada razvoj dolgoročno vzdržnega sistema preskrbe z energijo.

Na pogovor so povabili predstavnike stroke in ministrstev pristojnih za infrastrukturo, okolje in prostor, kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter kulturo.

Pogovor bo moderiran, za udeležbo na dogodku je potrebna prijava tukaj.

 

 

Vljudno vabljeni!

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon