Projekcija dokumentarnega filma Neupogljive in pogovor

Filozofska fakulteta v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Nemčije v sklopu prireditev Dnevi enakosti spolov in Leta jezikov v torek, 11. 4. 2023, ob 16.30 v predavalnici 18 prireja unikatni dogodek s krovno temo Neupogljive.

Projekciji večkrat nagrajenega dokumentarnega filma Neupogljive, ki pripoveduje o prvih nemških političarkah, bo sledil pogovor z veleposlanico Zvezne republike Nemčije Natalie Kauther in nekdanjo dekanjo Filozofske fakultete zasl. prof. dr. Nevo Šlibar. Pogovor bo moderirala prof. dr. Vlasta Jalušič

Pogovor bo potekal v angleščini, film je v nemščini z angleškimi podnapisi.

Vljudno vabljene in vabljeni!

Več o filmu:  

Neupogljive (Die Unbeugsamen, 2020) 

V filmu „Neupogljive“ nemškega režiserja Torstena Körnerja je na podlagi intervjujev in impresivnega arhivskega gradiva prikazana zgodovina nemškega parlamentarizma s perspektive znanih političark. V filmu postane jasno, kako zelo so se morale v povojni zgodovini ženske za svojo udeležbo v demokratičnem procesu odločanja boriti proti moškim, obsedenimi z željo po moči in uspehu. Neustrašno, ambiciozno in potrpežljivo so sledile svoji poti ter kljubovale predsodkom in spolni diskriminaciji. 

Spomini nekdanjih in sedanjih političark so bridki in humorni obenem, velikokrat absurdni in včasih zastrašujoče aktualni. Dokumentaristu in novinarju Torstenu Körnerju je uspelo ustvariti prepričljivo kroniko zahodnonemške politike od petdesetih let prejšnjega stoletja do obdobja po združitvi; film se zaključi z vzponom Angele Merkel. Rezultat je pronicljiv dokument, ki nedvomno prispeva k še vedno aktualni razpravi o enakosti spolov.

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon